Maatwerk in het onderwijs heeft de aandacht

Onderwijsplatform 2032de Online Campus stimuleert maatwerk in het onderwijs kwam in januari met het advies maatwerk toe te passen in het onderwijs. Drie weken later publiceert de Rijksoverheid  het bericht over keuzevakken in het MBO waar mijn vorige blog over ging. Een kop in het NRC luidt: “Leerlingen krijgen het recht om vakken op hoger niveau te volgen”.

Maatwerk in het onderwijs heeft de aandacht

Zoals op onderwijsplatform 2032 wordt aangegeven is één van de onderdelen van een curriculum: “kennis en vaardigheden verdiepen en verbreden, met hun eigen mogelijkheden en interesses als leidraad”. Dit met het uitgangspunt dat iedereen anders is en andere talenten heeft. Onderwijs zou een plaats moeten zijn waar iedereen zich kan ontwikkelen tot zijn beste zelf. Conclusie: Onderwijs is persoonlijk. Uiteraard zijn er basisvaardigheden die iedereen nodig heeft om zich te redden in de maatschappij. Het is belangrijk dat je deze dingen leert of je het nu leuk vindt of niet. Maar als je goed bent in scheikunde en hier meer over wil leren. Waarom zou je dat niet op een hoger niveau kunnen volgen? En als je na je middelbare school een jaar naar Zuid Amerika wil, waarom zou je dan niet alvast Spaans kunnen leren op school en Frans kunnen laten vallen?

Gevolgen van maatwerk op de arbeidsmarkt

Het interessante van deze ontwikkeling is dat straks geen CV meer hetzelfde is. Sterker nog, 25 studenten van dezelfde opleiding in de zorg bij hetzelfde opleidingsinstituut zullen totaal ander werk gaan doen. De ene richt zich meer op de technische kant van het beroep en weet hoe die robotarm werkt. Terwijl de ander zich veel meer bezighoudt met voeding, revalidatie of farmacie. Dit zal voor veel scholen een grote variëteit in stagebedrijven vragen. Sommige vakken zullen vakoverschrijdend zijn en daarom is het belangrijk dat er binnen een onderwijsinstituut goed wordt samengewerkt. De Online Campus brengt de juiste personen samen op basis van zijn unieke matching-systeem. Matchen gebeurt op basis van interesses van studenten en mogelijkheden binnen het bedrijfsleven. Op deze manier krijgen studenten een stage die bij hun opleiding en interesse past en helpt het bedrijven aan gemotiveerde werknemers.

Wil jij meer weten over de Online Campus? Neem dan contact met ons op.

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact met ons op

In een klik kennis & talent ontsluiten? Wij horen graag van je!