Alumnibeleid: schakel tussen arbeidsmarkt & onderwijs

graduates-351603_640CampusInc heeft de missie om onderwijs en arbeidsmarkt met elkaar te verbinden. Inmiddels weten we precies hoe we deze aansluiting kunnen verbeteren en waar de pijnpunten zitten. Daarom worden wij vaak uitgenodigd om mee te denken over deze aansluiting. Vandaag vertellen we over onze visie op alumnibeleid; in onze optiek één van de belangrijkste schakel tussen arbeidsmarkt en onderwijs.

De student van nu is de ondernemer/werknemer van de toekomst.

Om de student goed te kunnen voorbereiden op de stap naar de arbeidsmarkt is het van belang om de potentiële werkgevers te betrekken bij de opleiding. In veranderende tijden als deze wordt dit belangrijker dan ooit te voren en het onderwijs is zich daar van bewust. Een mooie manier het bedrijfsleven te betrekken bij de opleiding is alumnibeleid. We zijn inmiddels met flink wat instellingen in gesprek over het inzetten van de Online Campus om alumni te binden aan de onderwijsinstelling. Scholen en universiteiten zijn zich ontzettend goed bewust welke mogelijkheden, kansen en opties en gedegen alumnibeleid biedt.

Het netwerk van een onderwijsinstelling is goud waard

Het lastige van alumni is dat ze alle kanten op vliegen. 59% van de Nederlanders doet ander werk dan waar ze voor zijn opgeleid, aldus de Nationale Vacaturebank. Uiteraard maakt dit het organiseren van alumni nog ingewikkelder. Dan nog niet te beginnen over hoeveel mensen verhuizen naar een andere stad na het afronden van hun studie. De bekende roltraptheorie (“Jongeren vergroten hun kenniskapitaal en vaak ook hun inkomstenniveau in een universiteitsstad, en als ze de bovenste trede van de ‘roltrap’ hebben bereikt, vertrekken ze naar elders”) is niet bevorderend voor een stevig alumni netwerk.

CampusInc heeft een tool ontwikkeld waarbij onderwijsinstellingen de kansen, die liggen in goed alumni netwerk, kunnen benutten. Zo maakt het niet uit wat voor een werk mensen gaan doen. Het alumni netwerk is opleiding, zelfs faculteit, overschrijdend mocht dit nodig zijn. De alumnus kan gemakkelijk zijn weg vinden in onderwijsland met ons product. De opleiding is immers vaak alweer helemaal anders dan toen ze afstudeerden en “Meneer de Boer” werkt er niet meer. Op het platform worden alumni niet alleen verbonden met de opleiding die ze hebben gedaan, maar ook met het werk dat ze nu doen. Daardoor komen ze in contact met de juiste studenten, die misschien wel van een hele andere studie komen dan zijzelf.

Daarnaast is de veronderstelling dat het niet voor elke oud-student interessant is om aangesloten te zijn bij een alumni netwerk. Er zijn tenslotte mensen die naar Australië verhuizen. Dit zijn zo’n 85000 mensen per jaar. Het is ook mogelijk om deze mensen te betrekken bij de onderwijsinstelling. Deze mensen werken ook ergens, en er zijn vast studenten die dol graag internationale ervaring willen opdoen. En hoe leuk is het als je er achterkomt dat er in Perth nog 5 mensen op dezelfde school hebben gezeten. Via de Online Campus blijven deze mensen ook met elkaar in contact. De kracht van de Online Campus is dat iedereen zijn eigen netwerk creëert dat voor hem of haar interessant is. Dit geldt voor student, docent, onderzoeker, bedrijf en alumni.

Wil jij ook eens met ons sparren over het alumnibeleid op uw onderwijsinstelling? Neem dan contact met ons op.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact met ons op

In een klik kennis & talent ontsluiten? Wij horen graag van je!